Beteendet hos en spelberoende

Ett spelberoende kan visa sig på många olika typer av sätt. Den vanligaste bilden av en människa som har ett spelberoende kanske är en person framför en datorskärm som slösar bort hela sin ekonomi. Naturligtvis kan även detta vara sanning, men allt som oftast så skildrar sig beteendet på ett betydligt mildare sätt.

Att vara beroende av spel är aldrig roligt. Ibland är man medveten om sitt problem och ibland är man helt oförstående till att man faktiskt har hamnat i fällan. Eftersom beroendet kan visa sig på så många olika sätt är det svårt att säga exakt hur en spelberoende person beter sig, däremot finns det några saker som vanligtvis blir till en negativ del av ens liv.

  • Spenderar alldeles för mycket tid framför datorn, mobilen, tv:n eller surfplattan.
  • Lånar pengar för att spela.
  • Slösar bort alla sina egna eller familjens pengar i hopp om att vinna drömvinsten.
  • Förstör relationer för att man inte vill sluta eller söka hjälp.
  • Struntar i eller försämrar sitt vanliga arbete, t.ex. genom att spela på arbetstid.

Om man inte är medveten om sitt problem blir situationen oftast svårare. Man ser inte vad spelproblemet orsakar och har kanske väldigt svårt att ta till sig det som närstående säger. Oftast krävs det ett ultimatum för att den med ett spelberoende ska börja agera och söka hjälp.

Ingen människa vill vara beroende av något, men tyvärr kan det vara lätt att hamna där. Man kanske har förlorat mycket pengar på spel och lever med drömmen om att man ska lyckas vinna tillbaka detta. I jakten på vinsten kanske man börjar att låna pengar från vänner och bekanta eller till och med från banken, för att täcka upp för de förlorade pengarna. Om man märker av att man har ett spelberoende eller spelar fast man inte längre tycker att det är kul kan man börja med att kontakta support på det nätcasino som man använder sig av. Chattvärdarna och aktörerna är professionellt utbildade inom ansvarsfullt spelande och vägleder en rätt. Dessutom finns det flera olika hjälplinjer som man kan kontakta för att få stöd.

Att flytta fokus och hitta någonting nytt att lägga sin tid på är även det ett sätt att successivt få bort spelandet ur sitt liv. Kanske kan du prova på en helt ny aktivitet som inte har någon som helst koppling till varken pengar, spelande eller internet för att avskärma dig helt ifrån allt som har med det att göra. Till exempel kan du prova på slalomåkning, att vandra i fjällen eller kanske bara befinna dig ute i den vackra natur som vår världs faktiskt har att erbjuda.